Vårruset. Alla fick medalj utan tidspress Vårruset. Alla fick medalj utan tidspress

Tankar inför helgen
26 maj 2013


Heliga Trefaldighets dag / Missionsdagen/ Mors dag
Tema: Gud - Fader, Son och Ande
Evang. Matt. 28:16-20


En familj hade varit på gudstjänst söndag kväll.  När de kom hem stannade de upp en stund i snön för att titta på den stjärnbeströdda himlen.  ”Oj, oj, oj,” utbrast deras lille pojke efter en uppskattande tystnad full av faschination. Sen sa han:  ”Om himlen är så vacker på botten, tänk vad underbar andra sidan måste vara!”   Barn har sitt sätt att se och tänka.  Trons värld är full av frågor och tvivel.  Vi firar Heliga Trefaldighets dag.  Hur tre-enigheten skall förklaras har de lärde tvistat om.  Begreppet finns inte i bibeln.  Däremot finns Fadern, Sonen och Anden.   Det avgörande är inte alla läror och tolkningar.  Viktigast av allt är de allra sista orden Jesus uttalar, innan han går in i Guds existens.  Det är ett kärnord lika makalöst som hela stjärnhimlen både på fram och baksidan. 

Kristus lovar:  ”Jag är med dig alla dagar intill tidens slut.”

Hur kan du och jag erfara att det inte bara är tomma ord utan verklighet? Under en promenad gjorde jag följande upptäckt.

För det första är Kristus med mig i solens leende.  Visst är det märkligt hur stegen blir lättare och ansikten lyser upp, när solen tittar fram?  På våren märks det tydligt att människor blir gladare och öppnare.  De pratar över häcken och majar i det gröna.  Häromdagen fick jag en hälsning från en vän i Jerusalem.  "Här är 35 grader.  Gott att slippa frysa."  Vi skulle nog ha klagat istället, men för honom är det härligt.  På vintern däremot fryser han förfärligt.  Det kan bli nästan frostgrader och inget värmesystem i huset.  Ett separat litet elektriskt element värmer benen. Undrar hur det var för Kristus under de kalla dagarna?  Säkert log han mot solen när den började värma framåt påsktiden.  Tänk också att solen lyser över hela jordklotet.  Alla människor ser och känner solen.  Den ger oss dagen.  Fåglarna sjunger lovsång när den stiger upp i öster. 

 Tänk vad roligt det är med en solskenshistoria.  Det hände en gång att en dam ringde sitt tvätteri och klagade.  I sitt knyte med ren tvätt hade hon  också  fått sex kalsonger.  Det är ju förfärligt sa, damen, jag är ju inte ens gift.  Vi är verkligen ledsna och ber om ursäkt sa den hjälpsamma flickan på tvättinrättningen.  Vi skickar genast en man hem till dig.   

Hela sommaren långt in på höstkanten varar trefaldighetstiden.  Då vill Gud i Kristus genom den helige ande sprida glädje i våra liv.  Likt solen går han vid vår sida för att lätta humöret och låt humorn finnas med.  Solens leende vänd mot ansiktet i sommar visar att Kristus är med dig både natt och dag.. 

För det andra är Kristus med i maskrosens envetenhet.  På min vandring syns de gula blommorna överallt. År från år tittar de snabbt fram när värmen nalkas.  De kan spränga asfalt för att blomma.  Hur mycket vi än tar bort dem kommer de tillbaka.  Hela ängar kan lysa gula av maskrosor. En enda blomma sprider massor av frön i vinden.  Den tycks klara alla väderlekar.  Vid en andakt i kyrkan sa en liten skolgrabb till mig med sorg i rösten:  Fröken säger att jag är envis.  Det skall du inte vara ledsen för, svarade jag.  Envishet behövs för att inte ge upp utan kämpa framåt.  En invandrarkvinna från Iran skrev en biografi om sitt liv.  Barndomen var hård. Med sin man studerade hon i Sverige. Äktenskapet blev en katastrof.  Mannen tog de två små barnen, övergav henne och flyttade utomlands.  Hon stod ensam i främmande land utan bostad, ekonomi, familj eller vänner.  Temat genom boken handlar om hur hon gång på gång bryts ner men reser sig igen tack vare envis livsvilja.

 Kristus var också oerhört envis.  Inte en sekund eller millimeter gav han vika i sin omsorg om de små, fattiga, sjuka, bekymrade, ensamma, ledsna, utslagna människorna.  Hans dumdristiga envisa satsning av hela sitt liv på kärleken till medmänniskan ledde till döden på korset.  Det är min lycka.  Maskrosens envetenhet vittnar hela sommaren om att Kristus är med mig i alla väder. 

Till sist är Kristus med mig i händernas energi.  Under min väg utefter husraderna rensas ogräs i rabatterna, klipps gräsmattor, spikas altan, målas husväggar, grillas mat.  Tänk vad mycket våra händer utför varje dag.  Men jag gör väl ingen, kanske den som är äldre tänker.  Jo, du klär dig, äter, borstar tänderna, styr rullatorn, viftar bort flugan mm.  Andras händer bidrar till att jag kan leva gott.  Alla saker och mat är producerade över hela jordklotet från lokalt odlade morötter till hallon packade i Brasilien. 

 En gammal dam frågade en sjöman:  Vilken titel hade du i flottan?  Sjömannen svarade:  Skepps-optiker, frun.  Den gamla damen sa förvånat:  jag visste inte att det fanns en sådan titel i som sjöman.  Vad gjorde du? Sjömannen sa:  Jag skrapade bort ögonen från potatisen.

Kristus hade nog lärt sig till snickare lik sin pappa.   Men han använde inte sina händer till att producera saker.  Med sina händer tog han upp barnen i famnen, berörde den döende flickan, välsignade och hjälpte.  Hans händer finns hos alla som gör gott. Skala bort ögonen på potatisen är lika värdefullt som att vara kung.  Händernas energi berätta även på semestern att Kristus är med mig både i stort och i smått. 
Hur är Kristus med på din vandring genom livet?
Elisabet Johansson

 

Kvinnor målar kolam-rangoli. Kvinnor målar kolam-rangoli.

Tankar inför helgen

12 maj 2013

Söndagen före Pingst

Tema: Hjälparen kommer

Evang. Joh. 16:23-33

 

"Detta har jag sagt er för att ni skall ha frid i mig," säger Kristus.

Lärjungarna förbereds på att han skall lämna dem och gå till sin Fader.  Ni skall ha frid i mig, säger han.

Vad är det för frid Kristus ger?

På söndagar är det många fler bilar och folk på de stora affärscentrana än i kyrkan. Många handlar inte men finner någon form av lättnad från vardagslivet bara genom att strosa runt bland saker och ting, äta en glass, prata med någon. Folk som besöker affärer bär på alla upptänkliga existentiella bekymmer och glädjeämnen. När jag var helt utbränd och deprimerad drog jag benen till affären för att handla mat. För en hel del år sedan hade jag en vision. Tänk att skapa ett rum för stillhet mitt i affärskomplexet! Det skulle vara enkelt och kunna passa alla från ateister till trons fundamentalister, människor från alla trosriktningar. Här skulle finnas någon att tala med i enskildhet liksom en möjlighet att sitta ner, vandra omkring i tystnad, bara vara. Kanske kunde en vägg vara vikt för klotter, konst, dikt mm. På vissa stora affärscentra ordnas idag en kyrkbänk, där man kan få berätta om livets ve och väl ... Frid mitt i vardagsbruset, är det vad Kristus vill ge?

 

Ikväll var den mesta inspirationen borta och krafterna på upphällning. Kanske skulle det vara roligt att måla något. Genom Google hittade jag härliga "rangoli" mönster att färglägga. Kolam eller rangoli är en speciell teknik att göra mönster. Indiska kvinnor är specialister på att måla kolam. Varje morgon när innebestyren är färdiga tar de kritpulver i olika färger och målar en vacker bild utanför dörren. Det skall bringa välstånd till hemmet. Samtidigt är det en hälsning till de som går förbi att nu är de välkomna in. Vid stora högtider målas fantastiskt fina kolam i templet och vid hemmen. Skapandet med färg och form ger andrum för kvinnorna i det annars tunga slitet med familjen och jobb, sorger och oro. Bilder och symboler med andlig karaktär stämmer människor till eftertanke. Frid genom att måla och glädjas åt livets färgrikedom, är det vad Kristus vill ge?

 

Den här dagen råkade jag ringa en människa precis samma sekund som ångesten tog strupgrepp på henne. Efter en stunds både samtal och tystnad kunde hon gå vidare. Det kändes som om Kristus använde mig och styrde så att jag ringde vid rätt tillfälle. Hur många gånger har inte andra ställt upp och lyssnat på mig, när det varit svårt? Men främst har bönen hjälpt mig att uthärda och hoppas. Frid genom samtal och bön, är det vad Kristus vill ge?

 

Ni skall ha frid i mig, säger han. Det finns en frid som inget eller ingen annan kan ge, bara Kristus ......

Elisabet Johansson

Vänskaps-stenen Vänskaps-stenen

Tankar inför helgen

28 april 2013

 

5:e söndagen i Påsktiden

Tema: Växa i tro

Evang.  Joh. 15:10-17

 

Vad betyder vänskap för dig? Här är några tankar ur en vänskapsbok: En vän kommer när andra försvinner. En trogen vän är guld värd. Vänskap är en planta som kräver flitig bevattning. Utan förtrolighet, ingen vänskap. Gud utrustar oss med varandra. Vänskap söks inte, döms inte, begärs inte, den utövas. Man kan inte leva utan vänner.

 

Jesus säger i sitt avskedstal till lärjungarna: "Jag kallar er vänner."

Vad menar han med det? När Jesus säger något viktigt står han ofta på en klippa.  Stenen får symbolisera den vänskap Kristus erbjuder dig och mig. Den är lika fast, stabil, obändig som berget. På stenen finns fler symboler som karaktäriserar Kristi vänskap.

 

För det första ger Kristi vänskap glädje. "Min glädje skall vara i er och er glädje skall bli fullkomlig," säger han. På stenen lyser en glad blom-sol. Min bild av Kristus har varit ganska allvarlig men förändrats. En gång besökte jag en skola för fattiga barn i Indien. På vägen in till de olika klassrummen hängde en stor tavla av Kristus med brett leende, rufsigt hår och lekfull blick. Han mötte barnen på deras nivå och gav ett glatt intryck.

 

I en tysk legend berättas om en kyrka i Wittenberg. Där fanns en gång i tiden en underbar Kristusbild. I motsats till andra heliga bilder snidade och målade av människors händer var den sig inte lik från dag till dag, från stund till stund. Kom en stor och ståtlig man in i kyrkan för att be inför bilden, växte den och blev en tum högre än han var. Kom där en liten gumma krympte bilden tills den var endast en tum högre än hon. Så kunde hon blicka in i Frälsarens ögon. Om många människor, små och stora, samlades framför bilden, såg var och en Kristus på sitt eget vis – i sin egen storlek, så när som på en tum. Alla kunde stå i ögonhöjd med Frälsaren.

 Visst är det en glädje att Kristus vill vara en vän på lika villkor, i jämnhöjd? Han ler vänligt och varmt mot mig. Jag får skratta och vara mig själv.

 

Efter att ha fostrat fem barn satte hon upp som mål att bli stå upp komiker. Det tog fem år på nattklubbs-rundan. Sen började hon uppträda på TV i skandalös klädsel och tokig frisyr. Till slut blev Phyllis Diller en av Amerikas mest kända komiker. Hennes filosofi var: "Ett leende är en båglinje som ställer allt på rätt plats." Moder Theresa har sagt: "Varje gång du ler åt någon är det en underbar gåva till den människan."

 Kristus vill ge dig glädje med sin leende vänskap.

 

För det andra ger Kristi vänskap kärlek. "Ni skall älska varandra såsom jag har älskat er," säger Kristus. På stenen finns ett hjärta i olika former och mönster. Vänskap har inget med romantik eller passion att göra. Istället innebär den en önskan att ge förtroende, vara tillsammans, dela både svårigheter och roliga stunder, acceptera varandras olikheter. Efter tre år nära Kristus hade lärjungarna fortfarande sina egenheter och fel. Trots det lät han dem veta allt om sig själv och Fadern. Han litade på att de som vänner skulle ta vara på förtroendet på bästa sätt.

 

På den tiden fanns inte internet eller Facebook. Där kan vänskap odlas men även förstöras. Snart kommer vi att kunna bära glasögon som har inbyggd filmkamera och sökmotor. Utan att det märks kan du filma din bäste vän när hon berättar en hemlighet. Då gäller det att sålla sina vänner noga, att tänka på vad man säger och göra hela tiden. Kristus har inga glasögon som kollar dig i alla lägen för att bedöma om du är värd hans kärlek.

 

Moder Theresa såg hur spetälska led både av sjukdom och övergivenhet. Hon visade dem vänskap. 1969 byggde hon ett sjukhus och hem för leprasjuka utanför Calcutta. Här får de medicin och vård men också en framtid. I en vävstuga tillverkas överkast och tyg som säljs. En del arbetar i den trädgården med odlingar eller i köket. Barnen tas om hand i ett dagis. Alla får hjälp oavsett religion, kön eller folkslag. Jag har upplevt den vänliga värdiga atmosfären som kärlekens missionärer sprider bland dessa utslagna människor. Kristus vill ge dig kärlek med sin generösa vänskap.

 

Till sist ger Kristi vänskap välsignelse. "Jag har utvalt er att gå ut i världen och bära frukt," säger han. På stenen finns ett guldkors. Kristus gick korsets väg genom att dela människor smärtor, ensamhet, ångest. Han följer och välsignar oss genom livets stormar och stiltje. Fanny Crosby född 1820 blev blind som spädbarn. På en blindskola lärde hon sig läsa och skriva och arbetade som lärare för blinda. I Metodistkyrkan hittade hon Kristus och engagerade sig i räddningsmissionen. Främst är hon känd för sina över 8000 psalmer och sånger. En av dem är "Saliga visshet, Jesus är min. Han är min glädje, han är min sång, honom jag prisar livsdagen lång." Trots sitt handikapp tog hon emot Kristi välsignelse och spred den vidare.

 

Vilka välsignelser har du fått del av? Billy Graham uppmanar: "Tänk på alla välsignelser vi så lätt tar för givna: livet själv, varje timme av frihet, förmågan att se, höra, tänka och fantisera. Alla välsignelser kommer ur Guds hand." Kristus vill ge dig välsignelse genom sin korsmärkta vänskap.

 

Låt vänskaps-stenen påminna om att Jesus kallar oss sina vänner.

 För att vi skall växa i tro ger han oss glädje, kärlek och välsignelse.

Elisabet Johansson

 

"Skugga" Ato Matewos Legesse "Skugga" Ato Matewos Legesse

Tankar inför helgen

21 april 2013

 

4:e sönd. efter Påsk

Tema:  Vägen till livet

Evang. Joh. 14:1-14

 

Danny var tre år gammal. Då bodde han med sin pappa hos farmor under ett år. Varje morgon stod farmor och Danny vid dörren och vinkade av farfar och pappa som for till jobbet. Efter att ha gjort i ordning byggde de skyskrapor med klossar, läste roliga böcker, tog promenad till brevlådan vid stora vägen och lyssnade på vinden som viskade genom de stora tallarna. En kväll efter arbetet lyfte farfar upp Danny i luften och sa: "Nu åker vi och köper hamburgare." Under bilturen sjöng och pratade Danny för fullt. Plötsligt tystnade han och tänkte till, sen sa han: "Farfar har ett jobb. Pappa har ett jobb. När jag blir stor skall jag ha ett jobb." "Det stämmer," svarade farfar. Efter en liten stund undrade Danny: "Kommer farmor också att få ett jobb när hon vuxit upp?" Är det inte en fantastiskt fin bild Danny har av sin farmor? Han, 3 år gammal, ser henne som en jämlik lekkamrat.

 

Tomas och Filippos frågar Jesus: Vart går du? Kan du visa oss Gud?

Fast de levt nära sin Mästare har de fortfarande ingen klar bild av vem han är. De funderar över Guds mysterium i en människa. Kanske är det så att ingen någonsin kan fatta hela hemligheten med Jesus Kristus. Ingen har hela sanningen. Vår bild behöver ständigt revideras och uppdateras. Det får vi hjälp av den här söndagen genom fnågra kristna konstnärer.

 

Den första bilden är målad av Ato Matewos Legesse från Etiopien och heter "Skugga." Kristi skugga från hans mörka fötter är blixtrande vit, där den faller över frodigt gräs och alstrar liv. Bakom syns den öppna graven i klippan. Kristus lever och hans glada positiva hoppfulla skugga sprider sig över jorden. Han står här framför sina lärjungar och oss lik en jämställd medmänniska. Det är inte i himlen Jesus vill vara utan här nere bland oss mitt i livet. "Den som har sett mig har sett Fadern," säger Kristus. Mysteriet göms i att Gud inte är över, långt borta utan nära dig och mig.

För att förtydliga att hans fötter står här på marken bredvid oss, säger han: "Jag är vägen, sanningen och livet."

 

Konstnären till den andra bilden av "Folkets Jesus" heter Janet McKenzie från USA. Kristus vandrar vägen med folk från alla världsdelar och kulturer. Han håller sin enkla dräkt med ena handen nära hjärtat. Blicken är vänd mot oss.  En jäder påminner om urinnevånarna i Amerika och den store Anden. Ansiktet med de tjocka läpparna och breda näsan liknar också en förtryckt Afro-amerikan. Konstnärinnan säger att även om Jesus var man, så är modellen till bilden en kvinna.  Jesus är i oss alla. De sorgsna ögonen avspeglar förtrolighet. Genom den svarta schalen över den vita manteln bär han all vår brist på kärlek med önskan att förvandla mörker till ljus. "Jag är vägen," säger Kristus. Hans väg går bland vanligt folk mitt i rädslan, ångesten, förtrycket, ensamheten, tårarna och frågorna.

 

På Facebook delas allt mellan himmel och jord. Mindy, min syssling i USA, länkade en bild av en liten go pojke i Boston och texten: "Min käre son Martin har dött i skadorna från terrorattacken. Min fru och dotter hämtar sig nu från allvarliga skador. Vi tackar familj och vänner, både kända och okända, för tankar och böner. Var vänliga fortsätt be för min familj i sorgen och saknaden efter Martin. Varmt tack! Mitt I vår vansinniga hemska värld säger Kristus: Jag är vägen och går vid människors sida över hela jordklotet.

 

Den tredje bilden heter "Jesus välsignar barnen" och är framställd av Kim Jae Im, Korea. Framför oss står en glädjestrålande Kristus och lägger sina välsignande händer över en flicka och en pojkes huvuden. Barnen håller varandra i hand. "Jag är sanningen," säger Kristus. De orden är livsfarliga och har lett till många krig. Sanningen om Kristus tolkas på oändligt olika sätt i befrielseteologin, klassiskt teologi, vattenbuffelteologi, dalitteologi, feministteologi, eko-teologi ..... Kristus säger: "Jag är i Fadern och Fadern är i mig." Gudsmysteriets sanning stavas i ett enda ord: kärlek. I Kristi hjärta är det inte teologiprofessorn, påven eller ärkebiskopen som känner Kristus utan främst står barnet som tar emot kärlek.

 

En vän bad för Nancy: Gud låt henne känna att hon är din älsklingsdotter. Nancy tänkte inom sig: Den bönen blir inte hörd, för Gud har inga älsklingar. Senare råkade hon titta på några foton. Där fanns Doreen som dött i skelettcancer. Nancy kom ihåg minnesstunden. Många presenterade sig som Doreens närmaste vän. De har fel allihop, tänkte Nancy. Jag är ju Doreens bästa vän. Sedan förstod hon att Doreens kärlek varit så generös och omfamnande att alla känt sig som hennes "älsklingar." Med fotografiet i handen gick det upp för Doreen: Jag är en av många som Gud älskar. Jag är sanningen som berör de små, alla sökare, med kärlek ,menar Kristus.

 

"Jag är livet," säger Kristus, och vill öppna hemligheten bakom livets skattkällor för oss.  På 50-talet medverkade Annette Funicello i Mickey Mouse klubb på TV. Sedan blev hon stjärna i en mängd Disney filmer. Efter 30 år fick hon hänga upp sina Mickey Mouse öron. MS drabbade henne. När folk beklagade

sjukdomen svarade Annette: "livet behöver inte vara perfekt för att vara underbart."

"Var rädd om livet, det skall glädja dig

var rädd om ljuset, det skall leda dig,

var rädd om mörkret, det skall skydda dig,

var rädd om slutet, det skall rädda dig.

Hälsar Bo Setterlind i dikten önskan."

På vad sätt är Kristus livet för dig? Hur kan Kristus hjälpa dig att förvandla livet till något gott i en grym tillvaro? Vad gör livet underbart för dig?

Elisabet Johansson

Alla blommor får plats i Guds famn. Alla blommor får plats i Guds famn.

Tankar inför helgen

14 april 2013

 

3:e sönd. i Påsktiden

Tema:  Den gode herden

Evang. Joh. 10:11-16

 

Vilken stjärna tycker du bäst om?

När jag gick i småskolan samlade och bytte flickorna på kort av filmstjärnor. Valet kunde stå mellan Birgitte Bardot, Elizabeth Taylor, Sophia Lorens, Doris Day, Katharine Hepburn m.fl. Jag visste inget om människan bakom bilderna. De gav min ändå drömmen om att lära känna en stjärna. Katherine Hepburn t.ex. levde med fötterna på jorden. Succéerna steg henne inte till huvudet. Hon fick fyra Oscars-statyetter, men vilade inte på sina framgångar. I Hollywood var hon en outsider som promenerade runt på stan klädd i långbyxor, vägrade ge intervjuer eller skriva autografer, umgicks inte med andra kändisar och var mycket hemlighetsfull kring sitt privatliv. Ett citat från henne är: "Jag har lärt mig på vägen genom livet, att om du inte paddlar din egen kanot, kommer du ingenstans." Mängder av stjärnor kan vara lyckliga ledstjärnor, när vi tar oss fram i livets  forsar och fall.

 

En stjärna som stiger fram och vill nå in till oss idag är han som säger: Jag är den gode herden. Från barndomen har jag med mig bokmärken av fåraskötaren som stöttar människor genom faror och vardagsmödor. På vad sätt kan herdestjärnan bli till glädje för oss? En bild är den när Kristus knackar på dörren och vill komma in till just dig eller mig. Han söker oss.

 

För det första erbjuder den gode herden bistånd. En av de mest älskade bilder är med Jesus som bär lammet. Människosonen levde mänskligt jordnära. Den gode herden överger inte fåren utan bryr sig om dem. Han ger allt, till och med sitt liv för att hjälpa vännerna. Herdelivet var slitigt och kargt. Fåren vallades långa sträckor till bättre betesmarker. De måste skyddas från rovdjur. Herden levde långt bort från kunglig prakt i sin slitna smutsiga mantel. Med risk för sitt eget liv gav han fåren sitt helhjärtade bistånd.

 

Bistånd är ett laddat ord i vår tid. Unga utan arbete, invandrare, utslagna, utförsäkrade, jobbsökande, ensamstående förälder tvingas be om socialbidrag. En inhuman människosyn och politik drabbar hårt. Många lever på ruinens brant och ser självmord som enda utvägen. Diakonerna får ständigt förfrågningar om bidrag av människor som hamnat utanför trygghetsnätet. En den får hjälp ur diakonala fonden. Bistånd är inte enkelt så att det upprättar istället för förminskar människan. Diakoni år helt nödvändigt med den gode herden som förebild. Din och min gåva kan göra skillnad för någon nära oss.

 

Samtidigt är bistånd inte bara pengar. Genom telefonjouren hörs skriket från den oerhörda ensamheten, den djupa längtan efter kärlek och pålitlighet från någon enda människa och gemenskap.

Den gode herden hade inga pengar att dela med sig av. Däremot gav han helhjärtat sin tid, sin kraft, sitt engagemang för medmänniskan. Han brydde sig särkskilt om dem som andra såg ner på, mobbade och förkastade. En god vän till mig har under många år satsat på "småstjärnorna" för en grupp förståndshandikappade ungdomar. Hennes bistånd med tid, uppmuntran, förståelse, kreativitet har gjort ungdomarna lyckliga och spritt glädje till andra. Den gode herden bistår och stöttar oss med sin vänskap och inspirerar till omsorg om varandra.

 

För det andra erbjuder den gode herden dialog. Bilden av Jesus och barnen förmedlar det goda samtalet. Jag känner mina får och de känner mig, säger Människosonen. Han är mån om att skapa en förtrolig och varm relation till de sina. Det sker genom samtal och ett inkännande öra. Predikan och undervisning i all ära. Minst lika betydelsefullt är mötet. Ofta frågar Herden: hur mår du, vad önskar du, vad känner du? Han sätter sig inte på höga hästar utan talar med folk om vardagliga ting på deras språk.

Kanske är det därför Hjalmar Gullbergs dikt blivit så omtyckte: "Om i ödslig skog ångest dig betog kunde ett flyktigt möte vara befrielse nog. Giva om vägen besked, därpå skiljas i fred: sådant var främlingars möte enligt uråldrig sed. Byte ett ord eller två gjorde det lätt att gå. Alla människors möte borde vara så." Ibland finns ingen människa att tala med. Tusentals böner har skrivits på Sv. Ky:s hemsida. Fler än vi kan räkna för en dialog med någon utanför dem själva och känner en närvaro på insidan. Den gode herdens öra står öppen för samtal och relation med alla. Ditt öra kan rädda liv.

 

Till sist erbjuder den gode herden en vision. "Det skall bli en hjord och en herde," säger Människosonen. Han drevs av en längtan att samla alla omkring sig, att skapa fred och försoning och samhörighet. Meningen var inte att alla skulle likriktas eller samköras. Bilden av mästaren med manteln i många färger visar att Kristus vill förena alla genom sin mantel. Varje flagga får stå oförändrad. Varje människa får respekteras för sina tankar och tolkningar. Hur olika fåren än är har de en plats i Kristi hjärta. Hans kärlek räcker även för de som inte är kristna. Fåren i andra fållor vill jag också leda, säger han.

 

Kristu tänker inte att vi skall missionera med alla medel för att få in folk i vår egen kyrka eller trosriktning. Det är ett synsätt han förmedlar, en enhet i mångfalden grundad i kärlek och respekt. Väne-Ryr lånade ut sin kyrka åt katolska kyrkan. Lextorpkyrkan stöttade muslimerna när moskén brann. Jag har välsignats i ett hindutempel. Den gode herden samlar alla med respekt och ömhet under sin världsmantel. I mångfalden ryms visionen och samlingen där alla får plats.

Den gode herdens stjärna söker, stöttar, samtalar och samlar.

Elisabet Johansson

 

Aska
i blåsande storm

Den Heliga Birgitta

Gör mig brinnande
av kärlekens eld,
så att allt
som är dig emot
måtte sopas bort
som aska
i blåsande storm.

Saliga visshet 

Psalm  259

Fanny Crosby

 

Saliga visshet,

Jesus är min!

Himmelens glädje

fyller mitt sinn. 

Född av hans ande,

ren i hans blod,

får jag förtröstan,

styrka och mod.

Han är min glädje,

han är min sång,

honom jag prisar

livsdagen lång.

Du kan ändra denna exempeltext. Peka här och klicka på knappen "Redigera text". Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Ljus i mitt dunkel

Edit Stein

 

Vem är du, milda ljus,

som strömmar över mig

och lyser upp

mitt hjärtas dunkel? 

Du är närmare mig

än jag själv,

djupare inom mig

än mitt innersta väsen,

och ändå är du ogripbar

och okänd,

och står över varje namn, heliga Ande, eviga kärlek. 

I dina händer

Viola Renvall

Psalm 520

 

O Herre, i dina händer

min kärlek, min ensamhet,

det vackraste som jag äger,

det bittraste som jag vet,

jag lämnar det allt ifrån mig

och böjer mitt huvud ner. 

Du ser att jag inte orkar

förtvivla och hoppas mer.

 

Var flämtande rastlös känsla

som gömmes i sorset bröst,

slut in den i dina händer

och ge den, o Gud, din tröst,

som övergår alla tankar,

som kommer då ingen vet

och fyller ett fattigt intet

till randen med evighet.

BÖN

vid Världsböndagen

Systrar och bröder,

jag var främling och ni tog emot mig. Låt vårt sätt att se varandra hjälpa andra att leva. Låt våra leenden vara varma. Låt våra ord hjälpa till att främja livet. Låt vår närvaro bli ett stöd. Gud, stärk vårt vittnesbörd. Jesus, led våra handlingar.

Heliga Ande, styr våra tankar. Jesus säger: "Vad ni gjort för en av dessa mina minsta, det har ni gjort mot mig."

Må Guds välsignelse vara med oss, så att Guds frid och fred får råda i en mer solidarisk värld. Detta är löftet om en ny värld. Amen.

Leva uppmärksamt

Caroline Crook

 

Herre, jag behöver inte vänta, du är redan här.  Gång på gång anar jag din närvaro: 

i brödet som delas,

i vänliga ögons värme,

i ljus som lyser i mörkret. 

Jag ber om mina sinnens öppenhet, så att jag förstår

att tyda de tecken som ständigt finns omkring mig.  Herre, jag vill leva uppmärksamt.  Ingen av oss vet om det är lång tid kvar.  Vem kan räkna sina egna dagar?  Så vill jag vara beredd denna dag att ta emot dig. 

GLORIA

Bo Setterlind

 

Välsignad,

han som låter oss

börja om,

Han som låter oss

leva på nytt, befriade,

lösta från sorgen, kringbrusade av Hans barmhärtighet.

Famn som bär

Anna-Greta Wide

 

Famn som bär mig idag.

Öppen är du som havet, som ett vårhav i solen.

Ingen stänger du ute,

ingen stänger du inne.

Ditt enda grepp

är din värme.

Famn som bär mig i dag -

bär mig också i morgon,

i morgon

när jag förnekar dig.

BÖN i

Minsta Myntets Gemenskap

 

Vår Gud och Skapare,

vi kommer till dig för att

tacka dig för livets

alla goda gåvor. 

Vi är särskilt tacksamma för

Minsta myntets emenskap som förenar oss i kärlek och försoning runt hela vår jord.  Befria oss från tvivel och fördomar. 

Hjälp oss att leva i solidaritet med alla människor så att vi får del av givandets

och mottagandets glädje. 

I Jesu Kristi namn. Amen.

JUBLET FYLLER OSS

Berit Lundh

 

Jesus,

tack för hosiannasång, tack för trumpetstötar

rakt genom håglöshet

och hunger. 

Du kommer till oss,

jublet fyller oss. 

Så rustar du oss

mot snålblåst och krav. 

Så ser vi framåt

mot nya möjligheter,

ett nytt kyrkoår.

ett nådens år.

CREDO

Magnus Leonardi Hedqvist

 

Jag tror på en enda allomfattande skapelse av Oväntat Ursprung.

Jag tror också på Människosonen,

barn av denna enda skapelse och detta Oväntade Ursprung,

flykting och senare Vägens upphovsman,

förhörd, torterad och avrättad,

som därmed känner världens av människor orsakade helveten, och som kommer oss till möte i främlingen och i det annorlunda.

Jag tror på Mottagandets Ande, Delandets och Rörelsens, som håller Gemenskapen för helig

och tillåter varje ögonblick att vara okänt.

Tänk på mig

Simone Weil

 

Varför gör jag mig

bekymmer?

Det är inte min sak

att tänka på mig. 

Min sak är att tänka på Gud och Guds sak

att tänka på mig.

VÅGA VARA 

Psalm 87:1,4  A. Frostensson

 

Våga vara

den du i Krstus är,

den i hans tanke,

den i hans kärlek,

den i hans ögas

eviga ljus du är.

Redan är du

den du en gång skall bli;

dömd och benådad,

död och uppstånden,

älskad och ett med honom

som gjort dig fri.